Soal Reading UNBK SMA/SMK dan Kunci Jawaban-Paket A

 



This text is for questions 16 to 18.

A mangrove is a tropical marine tree or shrub of the genius Rhizhopora. Mangroves have special aerial roots and salt-filtering taproots that enable them to thrive in brackish water (brackish water is salty, but not as salty as seawater).

There are several species of mangroves trees found all over the world. Some prefer more salinity, while others like to be very close to a large fresh water source (such as river). Some prefer areas that are sheltered from waves. Some species have their roots covered with seawater everyday during high tide. Other species grow on dry land, but are still part of the ecosystem.

Mangroves need to keep their trunk and leaves above the surface of the water. Yet they also need to be firmly attached to the ground so they are not moved by waves. There are three types of mangrove roots that play an important role for it, the support roots which directly pierce the soil, the level-growing roots which twist upwards and downwards; with the upward twists emerging on the water surface, and the level-growing roots whose downward twists (sub-roots) appear on the water surface.

The part of a root that appears above the water flows oxygen to the plant under water surface. As the soil begins to build up, these roots produce additional roots that become embedded in the soil.

16.         What is the main idea of the second paragraph?

A.           Mangrove as a tropical marine tree.

B.            The various kinds of mangrove.

C.            Species of mangrove as part of ecosystem.

D.           Roots of mangrove in all over the world.

Jawaban: B

17.         The mangrove trees could be moved by the waves if ...

A.           they keep their trunk and leaves above the surface of the water.

B.            their roots attached into the soil loosely.

C.            the trees are firmly stuck to the ground.

D.           waves came very shortly.

Jawaban: B

18.         “The part of a root that appears above the water flows oxygen ....”

The underlined word is to be equal to ...

A.           runs

B.            current

C.            presents

D.           produces

Jawaban: A

This text is for questions 19 to 21.

A Garuda Boeing 737-800 from Jakarta carrying 130 people skidded off the runway as it landed at the Yogyakarta airport late on Wednesday, the airline said yesterday. It is the latest mishap to hit Indonesia’s aviation sector. No one was hurt, but the airport was closed until 2.30 p.m. yesterday (3.30 p.m. Singapore time) for the plane to be removed, according to a report in the Jakarta Post.

Transport ministry spokesman Agoes Subagio blamed the accident on heavy rain. Yogyakarta airport has faced cricism for its poor safety record. In 2007, 21 people were killed when a Garuda plane overran the runway and burst into flames while landing there.

 Singapore, Changi Airport Group said only one AirAsia flight from Yogyakarta had been cancelled as of yesterday.  

 Source: http://www.straitstimes.com 

19.         What is the effect of the event?

A.           The readers are injured.

B.            The airport was closed until further information.

C.            A flight from Yogyakarta are called off.

D.           21 people were killed as Garuda plane overran the way.

Jawaban: C

20.         After reading the news, the reader may ...

A.           not travel by plane anymore.

B.            blame the mishap to the airport ministry.

C.            look for it on the television breaking news.

D.           come to the Garuda management.

Jawaban: C

21.         It is the latest mishap to hit Indonesia’s aviation sector.”

What does the underlined pronoun refer to?

A.           Garuda Boeing 737-800

B.            Yogyakarta airport

C.            The airplane’s accident

D.           Indonesia’s plane sector

Jawaban: C

This text is for questions 22 to 24.

We are one of the fastest growing electronic company and now we are looking for a dynamic people to fill up the position of:

Admin Center Supervisor

Requirements:             

-          Female, max. 30 years old.

-          Minimum Bachelor degree, majoring in Accounting from reputable university.

-          Minimum 2 years working experience in accounting.

-          Familiar with financial field, processed data system.

-          Excellent quantitative and analytical skills.

-          Excellent communication skills.

-          Able to speak English or Spanish.

For further information, please check our website: http://www.superelectro.com

22.         Who is going to apply for the job vacancy?

A.           Accounting graduates

B.            University bachelors

C.            Excellent communicators

D.           Female designers

Jawaban: A

23.         Which one is the requirement for the job?

A.           Bachelor Degree

B.            A year experience in Accounting

C.            English communication skills

D.           30 years old females

Jawaban: B

24.         What does the phrase mean?

“Excellent communication skills... .”

A.           Can communicate with smartphone.

B.            Able to work with various communication equipments.

C.            Can talk actively and fast with other people.

D.           Able to speak effectively in a relationship with others.

Jawaban: D

This text is for question 25 to 27.

Dear Mr. Peter,

              I am writing to you regarding Sabrina Parker. I have known Sabrina personally for over ten years, and have always known her to be an organized, responsible, and easygoing individual. I believe that her skills and experiences make her an excellent candidate for office manager in your organization.

              When I met Sabrina, she had just left an administrative position in a busy Fashion House, where she was responsible for book keeping, answering phones, and making appointments.

              During the time I have known her, Sabrina has been active in our community, serving on the Library Board, and the Historical Society. Her contributions included acting as Secretary of the Library Board and heading the Historical Society’s Annual Fund Drive.

              If you have any furher questions, please feel free to contact me by phone or email.

                                                                                                Yours sincerely,

                                                                                                Mary Jane 

25.         Why does the writer write the letter?

A.           To apply for a certain job.

B.            To reccomend her friend for a position.

C.            To give information about her friend.

D.           To describe about the experiences with her friend.

Jawaban: B

26.         What may the receiver probably do after reading it?

A.           Wait for the response for a while.

B.            Write a reply letter to Sabrina.

C.            Call Mary Jane before going home.

D.           Consider Sabrina to be accepted for the position.

Jawaban: D

27.         The phrase “easy going” in paragraph one is related to ...

A.           tempered

B.            friendly

C.            quiet

D.           active  

Jawaban: B

The text is for questions 28 to 30.

              Paris is the capital of European nation, France. It is also one of the most beautiful and most famous cities in the world. Today around eight million people live in the Paris area.

              Paris is named after a group of people called the Parisii. They built a small village on an island in the middle of the Seine River about two thousand years ago. This island is called lid de la Cite. It is where Notre Dame located.

              Paris is called the City of Light. People do many things night and days. It is also an international fashion center. What stylish women are wearing in Paris will be worn by women all over the world.

              Many wonderful places are are in Paris. The Seine River divides the city into two parts. The oldest and perhaps the most well known is Pont Neuf, which was built in the sixteenth century. Then, there is Sorbonne, a famous university, located on the left bank of the river.

              Famous museum the Louvre as well the cathedral of Notre Dame are become the part of the city too. However. The most famous landmark in this city must be the Eiffel Tower.

28.         Why does the writer compose the text?

A.           To describe famous landsmarks of Paris.

B.            To portray the exquisite of the France’s capital city.

C.            To show Paris as the world’s most beautiful city.

D.           To persuade readers to come to the city.

Jawaban: B

29.         The correct statement according to the text is ...

A.           Paris is also called as the city that lives more at light.

B.            The city is the house for the most famous museum.

C.            Eiffel tower is the source for women fashion.

D.           Seine River takes the city into a half.

Jawaban: D

30.         “However, the most famous landmark in this city must be the Eiffel Tower.”

What does the underlined word mean?

A.           An object that has mark on the ground.

B.            A feature of a town that easily seen and recognized.

C.            The beautiful feature of the town.

D.           One of the object in the town.

Jawaban: B

Questions 31 to 33 are based on the following text.

Connecting your iPhone to your computer via the iTunes multimedia management software allows you to transfer music, videos, photos and other data between the device and your PC. As of version 10.5 of iTunes, a wireless connection can be established between your iPhone and PC, allowing you to perform a full synchronization and backup of your device’s content and settings over a Wi-Fi network. A USB cable is required to set up Wi_Fi syncing the first time, after which a wireless connection can be established whenever your iPhone and PC are connected to the same network. And here are the steps:

·         Launch iTunes on your PC and click the “Help” menu. Select “Check for Updates,” and allow any available updates to install. iTunes restarts after the update process is complete.

·         Connect your iPhone to your PC using its USB cable. iTunes automatically detects that an iPhone has been connected and adds it to the “Devices” list.

·         Select your iPhone from the iTunes “Devices” list and click the “Summary” tab in the main window.

·         Check the “Sync with this iPhone over Wi-Fi” box in the “Options” section, and then click the “Apply” button. Allow a full synchronization to take place before disconnecting the iPhone. You can now establish a wireless connection between the iPhone and PC whenever they are connected to the same network.

31.         Why does the writer compose the text?

A.           To inform how to connect the iPhone to a PC wirelessly.

B.            To help understanding how to sync iPhone’s content wirelessly.

C.            To provide tools to connect a PC to any multimedia equipments.

D.           To give guidance on how to set a Wi-Fi network using an iPhone.

Jawaban: A

32.         What should we do after a full synchronization is complete?

A.           Reconnect the iPhone.

B.            Click the “Apply” button.

C.            Click the “Summary” tab.

D.           Create a wireless connection.

Jawaban: D

33.         “... to take place before ... “ (last step)

The underlined word is closest meaning to ...

A.      combine

B.       analyze

C.       happen

D.      leave

Jawaban: C 

The following text is for questions 34 and 35.

To: All managers

From: Director

Date: December 3, 2018

Subject: Our Project

You are expected to attend the meeting on January 10, 2019, at 9 a.m. We will discuss our project. Don’t forget to bring your report.

Please, come on time.

34.         Why does the writer write that memo?

A.      To ask for the managers to come on time to the meeting.

B.       To invite the managers to the meeting of the project.

C.       To remind the managers to bring the report.

D.      To discuss the project with the director.

Jawaban: B

35.         “Don’t forget to bring your report.”

The underlined word has similar meaning to ...

A.      eliminate

B.       eradicate

C.       remove

D.      carry

Jawaban: D

The following conversation is for questions 31 to 33.

Dina: Do you read newspaper, Wanda?

Wanda: Well sometimes. It depends on my father. If he brings it home, I may read it. But actually, I love reading magazine more, especially about fashions and modes.

Dina: Really? I like it too, but I prefer newspaper more. My mother has magazine, but it is all about hot issues and entertainment.

Wanda: I think your mother like to follow the news about some actresses she adores.

Dina: Yeah, you are right. To be honest, I like some news about politics better than entertainments.

Wanda: That’s why you could talk much about it at school yesterday.

36.         What is the topic of the conversation?

A.           The newspapers to Wanda’s father bring home.

B.            Magazine that belongs to Dina.

C.            The subjects they like to read.

D.           News and entertainment in school.

Jawaban: C

37.         Dina knows various things about government activities because ...

A.           Wanda gives newspaper to her

B.            she loves reading about politics

C.            her mother has magazines with hot issues

D.           school discussed about it the day before

Jawaban: B

38.         “If he brings it home I may read it.”

From the sentence above, we can assume that Wanda ...

A.           may read newspaper after her father

B.            asks her father to bring the newspaper home

C.            prefers magazine to newspaper

D.           can ask a fashion magazine to her father

Jawaban: A

The following conversation is for questions 34 to 36.

Ivy: Hello, is this Kevin?

Adam: No, I’m his brother, Adam. Kevin is not available at the moment. He is working late.

Ivy: I need to get a hold of him. Can you give me his cell number?

Adam: I am sorry, I’m not sure he wants me to give it out to some people. But, I’ll tell you what. Why don’t I take your number amd have him call you back?

Ivy: I’m sure he’d want me to have it. I really need to get a hold of him right away.

Adam: I’ll give him your message as soon as he gets home.

Ivy: Fine. This is Ivy and my number is 085740062276. Please make sure he gets it. This is really important. Bye.

Adam: Good Bye.

39.         Where is Kevin at the time of speaking?

A.           He was working at home.

B.            He was not available at that moment.

C.            He went to Ivy’s house.

D.           He stayed late in the office.

Jawaban: D

40.         Based on the dialogue, what does Adam offer to Ivy?

A.           His cell phone number.

B.            Kevin’s cell number.

C.            Taking message for Kevin.

D.           Calling Kevin to her.

Jawaban: C

41.         “I really need to get a hold of him right away.”

The underlined phrase has no similar meaning to ...

A.       next time

B.       as soon as possible

C.       immediately

D.       urgently

Jawaban: A

42.         Darius: ... for two for a dinner, please.

Waitress: Yes, of course. What would you like to order at this lovely evening?

Darius: I would have two chicken soups, rice, fried chicken, and two glasses of lemon tea.

A.            Can I book a seat

B.            Can I reserve a ticket for it

C.            Could I order a table

D.            May I reserve a room

Jawaban: C

43.         Maura: Your marketing manager resigned two days ago, didn’t he?

Jerry: How do you know? ... He never told anyone about it.

Maura: Well, he is my brother in law. He talked to me before leaving the resignation letter.

A.            That was really a shock.

B.             He will resign one day or another soon enough.

C.             I knew he would get out.

D.            He seems like a nice guy.

Jawaban: A

44.         Teacher: How about your painting competition next month, have you prepared for it already?

Aisha: I don’t know what to do, Miss. I think I can’t pull this off.

Teacher: ...

A.           I wish you could have answered all the given questions.

B.            If you came to my home, I would train you myself.

C.            I wish you know what to do after next month.

D.           If you come to the art teacher, he will help you.

Jawaban: D

45.         Daisy: You know, going home from the office made me so exhausted. The street is so crowded with those motorcycles and cars. I always get a traffic jam. That is so annoying.

Lilly: I used to be like that too. Should try to leave your own car and try the public transportation, especially train. ... I think you’ll like it.

A.           It was made from steels and very strong.

B.            It was aimed to be a mass transportation for all of us.

C.            It was sent to run fast without any jam.

D.           It was prepared to be a cheap vehicle.

Jawaban: C

Questions 46 to 50 are based on the following text.

Public Announcement

We would like to take this opportunity to ... (46) our friends and customers for their loyal patronage for the past four years.

At this time and after careful consideration, we have decided to close ... (47) retail store in order to expand our wholesale business. The Vinjerud Family, however, does plan to open in a more ... (48) location in the future.

If you have a gift card, please contact Olivia Costa ... (49)  508.910.2100 or olivia@oceans-flect.com  between the hours of 9:30 p.m. to make an appointment to be reimbursed for the full remaining value.

Again, we sincerely ... (50) all the support we have received.

Sincerey,

The Management

46.         A. join

B. thank

C. invite

D. welcome

Jawaban: B

  1. A. their

B. her

C. our

D. his

Jawaban: C

  1. A. convenient

B. luxurious

C. inhabited

D. modern

Jawaban: A

  1. A. on

B. in

C. to

D. at

Jawaban: D

  1. A. appreciated

B. appreciating

C. appreciate

D. appreciation

Jawaban: C


       Baca Juga Materi Pelajaran Terkait: 

 

0 comments:

Post a Comment