Soal Reading Dialogue Ujian Nasional SMK




1. Read the following dialog and answer the question. 
Carolyn: Hello, John? This is Carolyn. We have a problem. Our presenter, Mr. Lemeda, is stuck at  the airport. Even the soonest flight he can catch won't get him here until 10: 30.
John: All right. Why don't we switch his morning session? We can swap him to the noon event.
 Carloyn: That's a good idea. I' ll check with our 2 o'clock presenters and see if one of them agrees.

What are the speakers most likely discussing?
A. A corporate vacation.
B. A company picnic.
C. A business conference.
D. A movie screening.

Pembahasan:
speakers (orang yang berdialog: Carolyn dan John) sedang berdiskusi tentang permasalahan konferensi bisnis,
Jawaban: C

2. Read the following dialogue and answer the question. 
Garry: How about going to Symphonia jazz rehearsal this evening?
Chloe: Sorry, I don't really like it. It's not my type of music. I like hardcore better.
Garry: Okay. What about watching Have Heart next week? They will play at The Circle Pit Stadium, the place used to have a gig in.
Chloe: Will they? I haven't heard anything. I guess I miss the flyer. Okay then!

According to the dialog, we know that ...
A. Garry doesn't like jazz music.
B.Chloe loves jazz music.
C. Chloe despises Have Heart.
D. Chloe used to perform in the Circle Pit Stadium.

Pembahasan: Menurut dialog tersebut, kita tahu bahwa Chloe memandang rendah musik Jazz. karena dirinya ngga suka musik Jazz.
Jawaban: C

3. Read the following dialoge and answer the question.
Pieter: What do you do usually do on weekends?
Weni: I love playing guitar with my small band.
Pieter: Really? I do the same thing as well, but I play it by myself.
Weni: We have something in common. How about we have a jam session sometime?

According to the dialog, we know that ...
A. They all have the same band.
B. They both like playing guitar.
C. The boy plays at the same place.
D. The girl asks the boy to teach her.
Pembahasan:
Menurut dialog tersebut, kita tahu bahwa mereka berdua suka bermain gitar.
Jawaban: B

4. Read the following dialog and answer the question. 
Simon: You are really a talented cook, Lia.
Lia: I'm happy to hear that. Do you like the shrimp?
Simon: Pretty much! It's crunchy, just the way I like it. Oh, and the lemon sauce? It's unbelievable! So yummy!
Lia: Thanks. that means a lot to me! Thank you!

What is the man's opinion about the food?
A. The food is awful.
B. The sauce melts too much.
C. The taste is perfect.
D. it's just another ordinary meal.

Pembahasan: Bagaimanakah pendapat laki-lakit itu mengenai makanan tersebut? Makanan tersebut sempurna lezatnya.
Jawaban: C

5. Read the following dialog and answer the question. 
Bianca: We are going to watch the Triangle Band at Rock festival. Do you want to join us?
Trida: Really? they want to perform there? Why don't you tell me in advance? I really want to be there, but I have a very important appointment with my teacher tomorrow.

How does Trida feel?
A. Confused.
B. Doubtful.
C. Happy.
D. Upset.

Pembahasan: Bagaimanakah perasaan Trida? Trida sangat suka dengan Triangle Band, tapi dia ngga bisa ke konsernya karena sudah ada janji penting dengan gurunya besok, jadi Trida merasa "upset" alias kecewa.
Jawaban: D

6. Read the following dialogue and answer the question. 
Lisa: What do you usually do on your free time, Rian?
Rian: I love cooking different kinds of food. I always try new recipes shown in the Junior Chef Show.
Lisa: teach me sometime how to cook, will you? I know nothing about cooking but eating.

According to the dialogue, we know that ....
A. they all have the same hobby.
B. they both like to cook.
C. Lisa can't cook as well as Rian.
D. Rian loves to eat new food.

Pembahasan: menurut dialog tersebut, kita tahu bahwa Lisa tidak bisa memasak sebagus Rian.
Jawaban: C

7. Read the following dialogue and answer the question.
Arni: What does your little brother do, Santi?
Santi: He's  a musician. He plays guitar and piano. He's very good at composing songs too.
Arni: Cool. How about asking him to write a special song for our reunion next week?

What is Arni's opinion about Santi's brother?
A. He's a talented speaker.
B. he's a talented musician.
C. he aspires to be a famous writer.
D. His taste in music is perfect.

Jawaban: B
8. Read the following dialog and answer the question. 
Herry: I'm planing to go to college. How about you?
Dio: I'm thinking about the same. Do you have any idea what major will you take?
Herry: I want to know more about business administration, I guess.
Dio: That's nice. I'll have marketing management. I want to be an entrepreneur.

What are they discussing?
A. A college in Indonesia.
B. Academic major at college.
C. Administration stuff.
D. Jobs opportunity.

Jawaban: B

9. Read the following dialogue and answer the question. 
Gina: Does your sister, Diana, usually work on weekends?
Chandra: That's right. She often works on reports for the Monday meeting.
Gina: It means that she can't go anywhere at weekends? So sad.
Chandra: Well, mostly yes. That's why I keep telling her to resign.

According to the dialog, we know that ...
A. Chandra works on weekends.
B. Chandra's sister often works on Sundays.
C. Diana is a new employee.
D. Gina wants Diana to resign.

Jawaban: B

10. Read the following dialogue and answer the question. 
Mike: How about a dinner to further talk about our project at Seraph Cafe tonight?
Jenny: Good. Is it OK to bring my associate with me?
Mike: No problem. Please be there at 8.

What will Jenny do?
A. Cancel the meeting.
B. Go to the cafe with her friend.
C. Invite Mike to go with her.
D. Make another appointment.

Jawaban: B

11. Read the following dialog and answer the question. 
Andi: My friends and I are going to join Global Trade Fair in New York next year.
Cathy: Really? Wow, that's cool! How can you get the opportunity?
Andi: Well, first of all, your school should join virtual Enterprise class. Then, show your teachers that you are good at it.

How does Cathy feel after listening to Andi's news?
A. Confused.
B. Disappointed.
C. Hesitant.
D. Surprised.

Jawaban: D

12. Read the following dialog and answer the question. 
Fira: I need three tickets, please.
Seller: We are sorry, but we have no more tickets left.
Fira: I should have come earlier.

According to the dialog, we know that ...
A. Fira got the tickets.
B. Fira came early to the cinema.
C. Fira came late.
D. The show already started.

Jawaban: C

13. Read the following dialog and answer the question. 
Lani: Look! That's Mr. Sherwin. I like his teaching method.
Rina: I like him too. He knows what he is talking about.Lani: Yes. He is not like other teachers. He always crack jokes during teaching. The students will be more eager to learn in such funny atmosphere.

According to the dialogue, we know that ...
A. Rina has a crush with Mr. Sherwin.
B. Lani loves jokes.
C. Lani doesn't like the teachers in her school.
D. Lani and Rina adore methods Mr. Sherwin's teaching.

Jawaban: D
14. Read the following dialog and answer the question. 
Doctor: Take this medicine for a week and you'll start to feel better.
Patient: But I've taken it before and it didn't help at all.
Doctor: Are you sure? It's the best on the market.
Patient: Yes, I am. Can you please prescribe another one?

What can be inferred from the dialogue?
A. The doctor cannot diagnose the patient's disease.
B. The doctor doesn't have better medicine.
C. The patient already feels better.
D. The patient's previous medicine does not work well.


Jawaban: D

0 comments:

Post a Comment