Paket Lengkap Soal Reading Ujian Nasional





Question 16 to 18 refer to the following text.
Albert Einstein was born at Ulm, in W├╝rttemberg, Germany, on March 14, 1879. Six weeks later the family moved to Munich, where he later on began his schooling at the Luitpold Gymnasium. Later, they moved to Italy and Albert continued his education at Aarau, Switzerland and in 1896 he entered the Swiss Federal Polytechnic School in Zurich to be trained as a teacher in physics and mathematics. In 1901, the year he gained his diploma, he acquired Swiss citizenship and, as he was unable to find a teaching post, he accepted a position as technical assistant in the Swiss Patent Office. In 1905 he obtained his doctor's degree.

At the start of his scientific work, Einstein realized the inadequacies of Newtonian mechanics and his special theory of relativity stemmed from an attempt to reconcile the laws of mechanics with the laws of the electromagnetic field. He dealt with classical problems of statistical mechanics and problems in which they were merged with quantum theory: this led to an explanation of the Brownian movement of molecules. He investigated the thermal properties of light with a low radiation density and his observations laid the foundation of the photon theory of light.

16. After reading the text, the readers will ....
       A. investigate the thermal properties of light.
       B. like science much better than other fields.
       C. know better about a famous scientist.
       B. obverse the foundation of the photon theory of    light.
Pembahasan : Jawaban yang benar adalah C, the reader will know better about a famous scientist. Jawaban yang paling logis adalah C, setelah membaca text tersebut pembaca akan mendapatkan informasi yang lebih dalam tentang seorang ilmuwan, yaitu Albert Einstin.

17. What did he do when he was 22 years old?
A. He obtained his doctor's degree and found the teaching post.
B. He entered the Swiss Federal Polytechnic School in Zurich and studied quantum      theory.
           C. He moved to Italy and continued his education at Aarau.

           D. He gained his diploma and acquired Swiss         citizenship.

Pembahasan : Jawaban benar adalah D, karena Einstein lahir tahun 1879 maka saat umur 22 tahun adalah di tahun 1901, di tahun tersebut jawaban yang paling tepat adalah D, terdapat dalam kalimat ... “In 1901, the year he gained his diploma, he acquired Swiss citizenship and, as he was unable to find a teaching post”.

18. ...” and his special theory of relativity stemmed from an attempt to...” The word “attempt” in the text can be replaced best by ....
A. effort
B. research
C. observe
D. discover

Pembahasan : Jawaban yang benar adalah A, effort. Kata effort memiliki persamaan arti dengan attempt.

Question number 19 to 21 refer to the following text.

Ratu Boko Temple

       Ratu Boko Temple is settled on a hillside plateau, overlooking Prambanan temple complex and with a view to Mount Merapi behind Prambanan Temple complex, lie the remains of a once grand palace. The palace is named Ratu Boko after a King Boko of local folklore, but the real owner of the palace is more likely to have been a king of a local dynasty.
       Ratu Boko temple is located on a plateau, about three kilometres south of Lara Jonggrang Prambanan temple complex in Yogyakarta Central Java, Indonesia. Grand stone gates, built on two levels, are the largest and most often photographed structures of the site. It is clear that these lead to what was once a settlement, which sets Ratu Boko apart from the other archaeological sites in Central Java which are entirely religious in nature.
       The site covers 16 hectares in two hamlets (Dawung and Sambireja) of the village of Bokoharjo and Prambanan. In striking contrast to other Classic-period sites in Central Java and Yogyakarta, which are remains of temples, Ratu Boko displays attributes of an occupation or settlement site, although its precise functions is unknown. Probably the site was a palace complex which belongs to the kings of Sailendra or Mataram Kingdom that also build temples scattered across Prambanan Plain. You can also enjoy the beautiful views arounds the temple.
19. What is the readers get after reading the text?
     A. They will get the information about three   hamlets of Ratu Boko temple.
     B. They will know more about the parts of Ratu    Boko Temple.
     C. They will understand about the history of   Mataram kingdom in detail.
     D. They will know about grand wooden gates of   the temple.
Pembahasan : Jawaban benar adalah B, They will know about more about the parts of Ratu Boko Temple, karena dari text tersebut secara umum menggambarkan bagian bagian dari candi Ratu Boko.
20. How does the writer describe about Ratu Boko Temple?
     A. It displays attributes of a settlement site
     B. It was a simple palace with the beautiful scenary.
     C. It was built on three levels with the largest site.
     D. It has a grand wooden gate and and three hamlets.
Pembahasan : Jawaban benar adalah A, It displays attributes of a settlement site. Hal ini bisa dilihat dari kalimat, “Ratu Boko displays attributes of an occupation or settlement site..”Sedangkan pilihan jawaban yang lain berisi informasi yang tidak tepat tentang Candi Ratu Boko.

      21. What does the phrase “in striking contrast to” mean?
          A. very unimpressive from
          B. very indifferent contrast to,
          C. very different from.
          D. very undistinguished contrast to
               Pembahasan : Jawaban benar adalah C, very different from yang memiliki arti sama dengan                 in striking constrast to yang berarti sangat berbeda dari..

Questions number 22-24 refer to the following letter.


AxelSmith
BOX347447
Chicago,Ill.92827

05/27/2013
AmazingTelecommunication
6276NorthbearDr.
Chicago, Ill. 93939

Dear Sir/Madam,
RE: MALFUNCTION OF MOBILE PHONE BOUGHT IN YOUR RETAIL SHOP

I am writing this letter to inform to you of various malfunctions with the Nikita 511 phone that I bought from your retail shop Amazing Telecommunication on the 1st of November, 2017 during the evening rush hours. I have not been able to use it as expected and have been too busy to come to the shop personally to offer my dissatisfaction.

The serial number of the phone is A5432143267272 and the receipt number is 0542. Its cost was $650 and I was offered a handbag as a promotion. The phone comes with a two-year warranty and two batteries.

The phone was supposed to come with a two gigabyte memory card, but it only came with a 500 megabyte memory card. Secondly, both batteries are not holding power for more than five hours, while I was assured they are supposed to hold power for over two days each.

Another problem is that when making calls, recipients are unable to hear me clearly. I understand that the mouth piece is faulty. For this I am forced to speak loudly, and this may be disturbing sometimes to people around me. This phone is used to call my customers and with this situation, I am not able to work as required. This is also a problem when a customer needs help from me and I cannot communicate.
I am looking forward to your communication on what I should do, owing that I cannot get time to come to your retail shop. I would appreciate if I get another phone as a replacement, otherwise I will ask for the refund. If possible, send somebody at Salsa Plaza to come and help me out at your convenience. Thank you for your consideration.
Yours faithfully,
Abi Shaeer

22.Why did the writer compose the letter?
A. To inform the Amazing telecomunication about the new product of Nikita phone.
B. To complaint about the Amazing Communication customers who speak loudly and disturb people around him.
C. To appreciate the Amazing telecomunication because of the replacement of another phone.
D.To ask the responsibality from Amazing telecomunication because of the mulfunctions of the phone that he bought from.

Pembahasan : Jawaban benar dari pertanyaan mengapa penulis itu menulis surat tersebut adalah D, To ask the responsibality from Amazing telecomunication because of the mulfunctions of the phone that he bought from, berdasarkan isi surat tersebut, nikita phone yang dia beli terdapat banyak cacatnya sehingga dia butuh pertanggungjawaban dari amazing communication atas hal tersebut.

23. What are the mulfunctions of the phone which bought by the writer?
A.The phone only has a two gigabyte memory card.
B. The speaker of the phone has a bad quality.
C. The firstbattery is not holding power for more than    five hours.
D. The serial numbers of the phone is not suitable with the numbers in the receipt.
Pembahasan : Jawaban benar adalah B, the recepients are unable to hear the voice clearly. Hal ini dapat dilihat dari kalimat ... “Another problem is that when making calls, recipients are unable to hear me clearly, it means it has something wrong with the speaker.

24. What is meant by “rush hour” in the first paragraph of the text?
A. The times at the end of the working day.
B. The times which makes all the people being busy.
C. The times run very quicky in working hourss.
D. The times when all the costumers are rush to buy the phones at the shop.
Pembahasan : Jawaban benar adalah A, The times at the end of working day. Frasa rush hour dalam text berarti waktu menjelang selesai kerja.

Questions number 25 to 27 refer to the following invitation.
November 11, 2017

On behalf of the Mastermind Association of Central Java, I would like to extend a warm invitation to you to attend the opening of the Leather Puppet Festival on Saturday 25 November. It would be a honor to have you serve as a keynote speaker for the official declaration ceremony, to deliver speech with the topics “The importance of preserving leather puppets as the wealth nation culture.
The festival begins at 10 a. m at the Tarub Budaya Park and will be opened officially by Mr. Ganjar Pranowo, Central Java Governor.
Please contact us to confirm about your attendance and your presesntation slides by telephone during office hours at (024) 699788 or at tarubbudaya@gmail.com. We hope that you will be able to join us for this event.
YourSincerely,
Mahendra ( Chairman committee)
25. What is the profession of the invitation recipient?
     A. He is a mastermind
     B. He is a governor.
     C. He is a chairman.
     D. He is a lecturer
Pembahasan : Jawaban benar adalah D, He is a lecturer. Pertanyaaannya adalah Apakah profesi dari penerima surat undangan tersebut? Dari kalimat..”Dear Mr. Rochani ( The Dean of Language and Arts Faculty of Semarang  University), kita dapat menyimpulkan jika penerima undangan adalah seorang dosen yang menjabat sebagai dekan di universitas tersebut.

26. What will the recipient do after receiving this letter?
     A. He will open the event officially.
     B. He will conduct the event as the chairman.
     C. He will prepare the papers as the keynote speaker of this event.
     D. He will ask the commitee to send him the papers for being keynote speaker of the event.
Pembahasan : Jawaban yang benar adalah C, He will prepare the papers as the keynote speaker of this event. Dari kalimat ..”It would be a honor to have you serve as a keynote speaker for...” dan kalimat di paragraph terakhir ...”Please contact us to confirm about your attendance and your presesntation slides by..” kita dapat menyimpulkan bahwa yang akan dilakukan penerima undangan itu adalah menyiapkan makalah sebagai keynote speaker.

27.  “... to extend warm invitation to you ...”. The word extend in the text can also replaced by ....
     A. Close
     B. Reduce
     C. End
     D. Continue
Pembahasan : Jawaban benar adalah D, kata extend memiliki persamaan kata dengan kata continue yang berarti menyampaikan/meneruskan.

Question number 28 to 30 refer to the following personal letter.
Sunday, November 12th 2017
Dear Agung,
Thank you for your letter. It was great to hear about you and your new pets. I think it's very interesting to keep the funny turtle. Do hope it can make you happy although you have to live apart from family to make ends meet and busy with your new job as an accountant.
I also have two cats in my boarding house. They are called Moli and Molen. They have brown fur and black eyes. I can play with them because they are very smart animals. They always wait for me from school, after teaching my students who have various characteristics, I feel relaxed when I play with them. I love them so much.
Maybe we will meet next month, back to our hometown, meet our beloved Mom? What do you think?
Write back soon!
Your Sister
Dyah Ayu

28. What is the relationship between the sender and recipient of the letter?
A. Best friend
B. Colleague.
C.  Roomate.
D.  Sibling.
Pembahasan : Jawaban benar adalah D,Sibling atau saudara kandung. Kita bisa lihat dari kalimat ...”back to our hometown, meet our beloved Mom”..yang berarti menemui ibu mereka berdua.

29. What does the writer do in her daily life?

A. She teaches the students at school
B. She keeps the funny turtles
C. She stays in the boarding house
D. She reports her job as an accountant
Pembahasan : Jawaban benar adalah A, She teaches the students at school. Kita dapat melihat dari kalimat ... “They always wait for me from school, after teaching my students...”.

30. The sentence...”you have to live apart from the family to make ends meet” in the first paragraph means ....
       A. He has to live apart, far away from the family to meet some friends.

       B. He has to live apart from the family to earn enough income.
       C. He has to live apart from the family to meet and keep his pets.

       D.   He has to live a part from the family to meet the qualifications as an accountant.
Pembahsan : Jawaban yang benar adalah B,to make end meet artinya sama dengan to earn enough income.



Question number 31 to 33 refer to the following text.

My First Experience Going Abroad
At first, going abroad seemed impossible until I got the letter from ministry of education and culture of central java stated that I was one of the participants who had the golden chance to follow short course program to Queensland, Australia. After we had to follow many kinds of test, such as academic test, culture and psychological test, finally there were chosen 6 participants from central java to follow short course in Australia.
In 2013, it was my first experience going abroad. On August, six of us as the delegations from Central Java went to Queensland. All the budget were supported by Central Java government, so we were very happy to be part of this program. In Australia, we studied in the same campus, namely University of Queenslad (USQ), but we lived in different homestays. Luckily, I lived with very kind family there, the house made me feel at home. USQ was also a really great campus, with supportive lecturers and amazing facilities to support our learning process. Australian people are really nice and disciplined.
I collected many unforgettable memories from that program. The best part of the experience is having hundreds of international friends. I can’t write every experience, funny moments, and good memories I had in Australia. It was an amazing experience. Through this program, I was prepared to be responsible for whatever I do by living far away from my family, as well as to learn tolerance among foreign friends I met there.

31. Why was the writer chosen as the short course participant to Australia?
A. Because she had golden chance to go abroad.
B.  Because she never went to Australia before.
C.  Because she had passed the qualification test.
D.  Because she was prepared to be responsible for    whatever she did.
Pembahasan : Jawaban benar adalah C, penulis terpilih menjadi salah satu peserta short course ke Australia karena dia telah lolos tahapan test.

32. What is the meaning of golden chance in   the first paragraph of the text above?
A. Get the gold
B. Great opportunity
C. Chain the chance
D. Like a gold
Pembahasan : Jawaban yang benar adalah B, frasa golden chance memiliki arti sama dengan great opportunity atau kesempatan yang sangat bagus.

33. What can you learn from the text above?
A. Living far a way from the family makes us   happy.
B. Living in a foreign country is better than in our   country.
C. We can be the participant of short course in foreign by paying money.
D. We can change something impossible being        come true by hard working  and dicipline.
Pembahasan : Jawaban yang benar adalah D, We can change something impossible being come true by hard working  and dicipline. Jawaban tersebut berdasarkan simpulan dari isi text.
Questions number 34 to 36 refer to the following dialogue.
Zulfa : Have you been having any problems lately?
Azam : No, but the nurse at the Nur Said clinic said that I have very high blood pressure.
Zulfa : Do you have a history of high blood pressure?
Azam : No, I have never been told that I have high pressure. I also have no problem in consuming any food.
Zulfa : High blood pressure is called the silent killer because it hardly ever has symptoms, so it will be better for you to pay attention to your eating pattern and life style to make your body fit.

Azam : Thanks for your valuable suggestions.

34. What is the topic of the conversation?
A. The history of blood pressure.
B. The way to keep healthy.
C. The nurse in the clinic.
D. The new life styles.
Pembahasan : Jawaban yang benar adalah B, percakapan diatas adalah tentang cara menjaga kesehatan. Keep healthy memiliki arti sama dengan to make your body fit.

35. What should Azam do to keep his body fit?
A. He should know the history of high blood pressure.
B. He should check his blood pressure     everyday.
C. He should control his food consuming.
D. He should has modern life style.
Pembahasan : Jawaban benar adalah C, untuk menjaga agar Azam tetap berbadan sehat dia seharusnya mengontrol makanan yang dia konsumsi, hal ini dapat dilihat dari kalimat ...” so it will be better for you to pay attention to your eating pattern and life style to make your body fit” .

36. What is meant by  “the silent killer” in the conversation above?
A. the disease that has no obvious indications.
B. the disease that there is no cure.
C. the declining disease that has certain symptoms.
D. the infectious diseases that can spread       fast.

Pembahasan : Jawaban benar adalah A, The silent killer sama artinya dengan the disease that has no obvious indications, penyakit yang tidak menunjukkan gejala-gejala tertentu sebelumnya sehingga disebut silent killer.

Questions number 37 to 39 are based on the following conversation.

Axel    : Do you have any activities after finished working at school?
Intan  : Yaah, I have an extra teaching the students in a course. Besides that, I also   continue my study in a post graduate.
 Axel   : Wow, you are really great. How can you handle your time so that you can balance in working and studying, and your GPA isn’t screwed up.
Intan  : Well, I plan everything well and try to be on time in everything. I have to make my parents proud of me for being the success person.


37.  What are they talking about?
A. Talking about their next plans.
B.  Discussing about teaching at school.
C.  Talking about the daily activities.
D. Studying in the post graduate.
Pembahasan : Jawaban yang benar adalah C, mereka sedang membicarakan tentang kegiatan sehari-hari / talking about the daily activities.

38. What does Intan do after working at school?
       A. She studies in a course.
       B. She teaches in a course
       C. She plans the GPA well.
       D.  She handles a post graduate program.
Pembahasan : Jawaban yang benar adalah B, she teaches in a couse. Setelah Intan selesai bekerja di sekolah dia juga mengajar di sebuah kursus.
39. The word “screwed up” in that conversation could be replaced by ....
A. Attain
B. Acquire
C. Messy
D. Succeed
Pembahasan : Jawaban yang benar adalah C, messy. Kata screwed up berarti sama dengan messy yang berarti kacau.

Questions number 40 to 42 based on the following conversation.
The woman : What are you going to do after yougraduate?
The man      : I think I'm going to go trave
lling for a few months. I'm going to see a travel agent pretty soon to try and organize everything. What are you going to do?
The woman :  I'm not completely sure, but I think I'm going to try and find a job in the city. I'm not looking forward to working but I need the money, I haven’
t paid the school tuition for many months and I must pay it off soon.
The man : How great you are girl, you can manage yourself well without bothering others.

40.                   What are they talking about ?
A.           Their holidays after graduation.
B.            Travelling around the country.
C.            Earning money as much as possible.
D.           Their plans after graduation.
Pembahasan : Jawaban yang benar adalah D, they are talking about their plans after graduation.
41.                   What is the woman going to do next?
A.           She will find a job.
B.            She will organize the tuition.
C.            She will manage the travelling.
D.           She will see the travel agent.
Pembahasan : Jawaban yang benar adalah A, she will find a job. Yang akan dilakukan perempuan itu selanjutnya adalah mencari pekerjaan, hal ini sesuai dengan kalimat ...”I think I'm going to try and find a job ...”.
42.                    ... “and I must pay it off soon”, the word “it” in the sentence refers to ....
A.           Jobs
B.            Money
C.            School tuition
D.           Travel agent
Pembahasan : Jawaban yang benar adalah C, school tuition. Kata “it” dalam kalimat tersebut mengacu kepada SPP/uang sekolah.
Questions number 43 to 50 are completing dialogues with the suitable expressions.
43.                        Hendra  : I’m very thirsty of having nonstop walking for one hour, preparing my                   physical condition to face final test in military academy. I am so tired but I must to do it.
Tama : ....It can make you fresher.
Hendra     : That’s very kind of you.
A.           Would you like to have some cake?
B.            Can you give me a bottle of milk?
C.            Do you want to have some cookies?
D.           Would you like some mineral water?
Pembahasan : Jawaban yang benar adalah D, would you like some mineral water. Ekspresi yang dibutuhkan adalah menawarkan sesuatu.
44.                        Aris       : Talking about five-days study at school, I do hope it will be stopped soon. I have no time anymore to do my hobbies. How about you Rafi?
Rafi       : .... For me, five-days school is not effective. We are really tired studying till four and when arriving home the day has been dark.
A.                       I couldn’t agree more.
B.                        I disagree with your opinion.
C.                        I can’t go along with that.
D.                       I am not at your side.
Pembahasan : Jawaban yang benar adalah A, I couldn’t agree more. Soal ini menanyakan tentang persetujuan, dan option A menegaskan bahwa dia setuju dengan hal yang diungkapkan speaker sebelumnya.

45.                   Meru : I think we should reschedule the meeting for discussing our next month trip.
Tama  : ... because many of us are still busy with school activities and they can leave theprogram.
A.         I disagree with you.
B.          I am on your side.
C.          I think that's not a good idea.
D.         I can’t go along with that.
Pembahasan : Jawaban benar adalah B, I am on your side. Ekspresi ini menunjukkan persetujuan atas hal yang dibicarakan.
46.            Syfa       :What did you do last night? I called you twice but you didn’t answer me.
Axel  :Really sorry, .... I enjoyed it so much and I couldn’t hear your call because of the hard music. I also paid attention to my old friend’s success story.
Syfa   :Oh, I see. That must be interesting.
A.           I taught the students seriously.
B.            I studied seriously in the classroom.
C.            I paid attention to the teacher’s story.
D.           I attended the reunion party.

Pembahasan : Jawaban benar adalah D, I attended the reunion party. Pertanyaan menanyakan kegiatan yang sudah lewat, jawaban yang paling tepat adalah D dengan melihat kalimat pendukungnya ... “I enjoyed it so much and I couldn’t hear your call because of the hard music. I also paid attention to my old friend’s success story”.


47.                   Abi : I have studied your resume and also the letter of recomendation from your previous company. I’d like to talk to you about the possible position in our company.
Latif : That would be very nice. When would you have time for me?
Abi : ....Please see me in the main office.
Latif : Allright Sir. I’ll be there at that time.

A.           Would you like me to accompany you?
B.            What about having a meeting with you?
C.            How about Monday at nine thirty?
D.           Should I come with you on Tuesday?
Pembahasan : Jawaban yang benar adalah C, How about Monday at nine thirty.
Percakapan ini tentang perjanjian/appointment, menanyakan tentang waktu untuk bisa bertemu.
48.                   Fadry: I heard that you are a nominee in the list of teacher achievement awards in this year. You deserve it. Although you are a teacher from a remoute area, but you can show your best. What will you do if you win the competition?
Arum : .... I am just ordinary who still needs much more learning.
Fadry : That’s what I do like from you. I’ll pray the best for you.
A.           I will be very lucky person if you prayed me for the best.
B.            If I won the contest, I would move from this school.
C.            I would have been in that competition if they had nominated me.
D.           If I win the competition, I will try hard to be an inspiring teacher.
Pembahasan : Jawaban yang benar adalah D, If I win the competition, I will try hard to be an inspiring teacher. Soal ini mengetes tentang kalimat pengandaian, apa yang akan kamu lakukan jika kamu memenangkan kompetisi tersebut?jawaban yang tepat adalah D, Jika saya memenangkan kompetisi itu, saya akan terus berusaha menjadi guru yang menginspirasi.
49.                   Nayla : We have two days off. What are you going to do?
Reno : I’m not sure.Maybe ... After got home from the hospital my mother needs longer time with me.
Nayla : You are really a good son.
A.           I’ll go out of town with my friends.
B.            We can spend the time together.
C.            I’m going to stay at home.
D.           We have to meet up the important clients.

Pembahasan : Jawaban benar adalah C, I’m going to stay at home. Soal ini menanyakan tentang rencana liburan, jawaban yang tepat C karena ibunya butuh perhatian setelah dirawat dari Rumah sakit.
50.                   Rudy : Really sorry Ann, I was not able to come to the important meeting yesterday.
Ann : Yes, that’s too bad. Where were you? I tried to call you several times but there was no answer.
Rudy : I was in the hospital, I got bad headache. When you called me, ...
A.           I was delivering the proposal.
B.            I was being examined by the doctor.
C.            I am trying to reach your call.
D.           I am answering another call.
Pembahasan : Jawaban yang benar adalah B, I was being examined by the doctor. Soal ini menanyakan tentang past progressive.










0 comments:

Post a Comment