Soal Ulangan Tengah Semester Gasal Bahasa Inggris Kelas XII beserta Kunci Jawaban


Hello, guys. How are you today? I hope you are fine. 

Pada kesempatan kali ini saya akan berbagi soal ulangan tengah semester gasal untuk kelas XII SMA/ SMK. Soal ini juga dilengkapi dengan kunci jawaban. Semoga tulisan ini bisa mendatangkan manfaat bagi kamu. Selamat membaca dan selamat belajar. 


SOAL ULANGAN TENGAH SEMESTER GASAL

Tahun Ajaran           : 2021/2022

Kelas/Semester          : XII/ 5- Gasal

Bentuk Soal               : Pilihan Ganda

Jumlah Soal               : 25

Penulis Soal                : Eko Wahyudi, S.Pd

 

The following text is for questions 1 to 4.

Occasionaly parents question whether they should allow their children attend courses, When students feel weak in certain subject, attending a course is good for them. However, parents should not force their children to attend many courses.

Students who attend many courses may be dependent on their course teachers. They will feel that they have ‘a shoulder to lean on’ when they have problems. They will as their teahers to help them to do difficult assignments, without knowing the process of solving a task.

Besides, attending many courses will make students tired, with less time to rest. As a result, they cannot concentrate and absorb well what they have learned, both at school or courses.

Based on the above reasons, it is clear that attending many courses is not good for students. Therefore, it is better if students attend only one or two courses a week. Moreover, parents should make sure that their children benefit from the courses they attend, either by observation or quetions to the children.

1.         What is the purpose of the text?

A.        To compare courses and individual studies.

B.        To tell readers why it is good to attend courses.

C.        To tell readers the pros and cons of attending a course.

D.        To tell readers why students should not attend many courses.

2.         The second paragraph supports the view that ... .

A.        attending courses will lighten students’ burden.

B.        attending many courses is not good for students.

C.        students need to ask their teachers if they have problems.

D.        students should not depend on their course teachers.

3.         The writer suggests that students should ...

A.        manage their time well.

B.        study first before courses.

C.        not have courses at all.

D.        only have one or two courses a week

4.         “As a result, they cannot concentrate and absorb well ... .” (paragraph 3).

What does ‘they’ refer to?

A.        Parents.

B.        All students.

C.        Parents and their children.

D.        Students who attend many courses.

The following text is for questions 5 to 10.

Thousands of macaques are bred or captured from the wild to be used as street performers, or known as “topeng monyet”. The macaques are used to perform street shows; wearing funny masks, riding bicycles, performing acrobatic moves and doing amusing things. However, such shows should be banned for few reasons.

First, topeng monyet is a kind of exploitation of monkeys for money. The monkeys are hung from chains for long periods to train them to walk on their hind legs like humans. Their teeth are extracted so they can’t bite and they are tortured to remain obedient. The monkeys are often outfitted in dresses and cowboy hats and forced to carry parasols or ride tiny bikes. This animal abuse will definitely hurt the monkeys.

Second, the ban of masked monkey show can help improve public order. Topeng monyet is often performed when traffic is backed up at notoriously congested intersections. This will disturb the sight and create traffic jams for many motorists or pedestrians will slow down to watch the shows.

Third, banning the dancing monkeys is a necessary public health measure. It is important to rescue the monkeys from street performances and help prevent diseases carried by the monkeys.

The monkeys used in topeng monyet may not be healthy and may have potential to some diseases such as tuberculosis and hepatitis.

Considering the reasons stated above, topeng monyet should be banned for it exploits the monkeys, causes traffic jams and spreads illnesses such as tuberculosis and hepatitis.

5.         What is the text above?

A.        Macaques exploitation for money.

B.        Training macaques for acrobatic shows.

C.        Efforts to stop masked monkeys performances.

D.        Reasons why it is necessary to ban topeng monyet.

6.         Topeng monyet should be banned because . . .

A.        It helps improve public orders.

B.        It distracts ones’ sight and disrupts traffic.

C.        It frightens the street users.

D.        It makes people laughs.

7.         How are the monkeys mistreated?

A.        They are tortured to be obedient.

B.        They are placed in old cages.

C.        They are left hanging on trees.

D.        They are forced to eat much.

8.         Why may a topeng monyet show possibly cause a trafic accident?

A.        The monkey may attack a passing car.

B.        The monkey dislikes a crowd location.

C.        The show takes place in a busy street.

D.        The show distracts motorists’ sight.

9.         Their teeth are extracted so they can’t bite... (Paragraph 2. Line 3).

What does ‘they’ refer to?

A.        Monkeys.

B.        Chains.

C.        Money.

D.        Hind Legs.

10.       However, such shows should be banned for few reasons.

The underlined word can be best replaced with ...

A.        continued.

B.        stopped.

C.        allowed.

D.        permitted. .

The following text is for questions 11 and 12.

A traffic jam can cause stress. One of the stress trigers while driving during a traffic jam impatience-having to wait for the traffic to move and dealing with the mistakes of other motorists on the road.

Aside from the stress, a traffic congestion  exposes to pollutants that can affect people’s lungs. Aside from chronic lung diseases, a research finds that air pollution can cause blood pressure to rise and inflame the arteries, increasing heart attack and stroke risk.

Commuters who are caught in night’s traffic mess are also deprived of sleep, especially those who have to get up early the next day to avoid the morning rush and get to work on time. Sleep deprivation can also affect performance, attention and long term memory.

11.         What is the text about?

A.           Reasons why traffic jam occur.

B.            The time when traffic jams usually occur.

C.            Reasons why traffic jams expose to pollutants.

D.           The bad effects of traffic jams for our health.

12.         Why can traffic jams cause stress on commuters?

A.           They have to wait for the traffic to move.

B.            They have to get up early to avoid traffic jam.

C.            They have to go to sleep late due to traffic jams.

D.           Traffic jams expose pollutants that affect their lungs.

The following text is for questions 13 to 15.

Why does drinking too much water cause fluid overdose?

Water is one of the best healing elixits for any ailment. It helps flush out toxins that may be harmful for your body and keep it going. While drinking eight to ten glasses of water every day may be advised by many health experts, there is a chance that over-consumption of water may lead to certain problems.

First, too much consumption of water can lead to fluid overload in the body and imbalance in the body. Excess water can lead to lower sodium levels in the body, which may furthher lead to nausea, vomitting, cramps, fatugue, et al. This condition is known as hyponatremia.

Second, headaches are signs of both over-hyrdration and dehydration. When you drink too much water, the salt consumption in your blood reduces, causing the cells in the organs throughout your body to swell.

Third, excessive water consumption can cause fatigue and tiredness. Your kidnesy are esponsible for filtering the water you drink through your body and making sure the fluid levels in your bloodstream are balanced. With too much water, your kidneys may have to work even harder, creating a stressful reaction from your hormones that leave your body and you stressed and tired.

It is summertime and it is important to ensure that you are well hydrated; however, it is also important to know that excessive water consumption can reverse the good effects. Stick to drinking water only when your body indicates the thirst.

13.         What is the text about?

A.           Characteristics of dehydration.

B.            How hormone affects the need of water.

C.            Several side effects of over-hydration.

D.           Effects of consuming enough water.

14.         From the text we know that ...

A.           a headache can only be caused by dehydration.

B.            over-hydration will treat your fatigue and stress.

C.            your kideys will  be healthier after over-hydration.

D.           excessive water consumption can cause a headache.

15.         Water is one of the best healing elixirs for any ailment. (Paragraph 2)

The underlined word can be best replaced by ...

A.           injury.

B.            pain.

C.            ache.

D.           sickness.

Fill the blank with the correct verb. (Simpe Present Tense).

16.         The installation of various high-tech electrical devices in our office ... a sophisticated safety system.

A.           requiring

B.            requires

C.            to require

D.           require

Fill the blank with the correct verb. (Simple Present Tense).

17.         According to solar calendar, 12 months ... 365 days.

A.           have

B.            having

C.            to have

D.           has

Fill the blank with the correct verb. (Simple Present Tense).  

18.    I personally ... that libraries are among humanity’s most important institutions for several reasons.

A.           belief

B.            believes

C.            believed

D.           believe

Fill the blank with the correct verb. (Simple Present Tense).  

19.    Firstly, most of humanity’s collective knowledge ... stored in libraries.

A.           was

B.            were

C.            is

D.           be

Fill the blank with the correct verb. (Simple Present Tense).  

20.    Secondly, libraries protect and ...  this knowledge.

A.      preserved

B.       preserve

C.       preserves

D.      has preserved

 

 

 Fill the blank with the correct verb. (Simple Present Tense).  

21.         They also ... or group the materials into logical and easily available divisions.

A.      classify

B.       classified

C.       classifies

D.      will classify

Fill the blank with the correct verb. (Simple Present Tense).  

22.    Furthermore, librariess ... the materials available to everyone.

A.      made

B.       make

C.       makes

D.      will make

Fill the blank with the correct verb. (Simple Present Tense).  

23.    Even libraries provide librarians to help us find what we need.

A.    providing

B.     provides

C.     provide

D.    provided

Fill the blank with the correct verb. (Simple Present Tense).  

24.    Finally, libraries ... our link to the past and our gift to the future.

A.           be

B.            was

C.            is

D.           are

 Fill the blank with the correct verb. (Simple Present Tense).  

25.    From the facts above, I ... that libraries are important institutions for humanity.

A.           concluding

B.            conclude

C.            concludes

D.           concluded

 

 

 KUNCI JAWABAN ULANGAN TENGAH SEMESTER GASAL

TAHUN PELAJARAN 2021/2022

Mata Pelajaran          : Bahasa Inggris

Kurikulum                 : 2013 Revisi

Kelas                           : XII

Semester                     :5/Gasal

Penulis Soal                : Eko Wahyudi, S.Pd

No

Jawaban

No

Jawaban

No

Jawaban

1

D

11

D

21

A

2

D

12

A

22

B

3

D

13

C

23

C

4

D

14

D

24

D

5

D

15

D

25

B

6

B

16

B

 

 

7

A

17

A

 

 

8

D

18

D

 

 

9

A

19

C

 

 

10

B

20

B

 

 

 

 

 

 

 Keyowrd:

Soal UTS, Soal Ulangan Tengah Semester, Mata Pelajaran Bahasa Inggris, Kelas XII, Semester Gasal

 

 


0 comments:

Post a Comment